“MOZART, je zal maar een wonderkind zijn”

Wat is een wonderkind? Dat is b.v. een kind van vijf of zes jaar dat zelf een raket bouwt, ermee naar Mars vliegt en Mars helemaal opeet. Liedjes fluit in de buik van zijn moeder als hij nog niet geboren is, componeert en optreedt op vierjarige leeftijd.

In een sierlijk kastje op een rommelmarkt vindt Edwin Rutten onbekende brieven en dagboekaantekeningen van Mozart! Aan de hand van deze aantekeningen en bekende feiten uit het leven van Wolfgang wordt Mozart gevolgd van kinderventje tot het op 5 december 1791 in zijn hoofd begint te sneeuwen. We horen hoe vader Leopold, Mozart en Maria Anna door Europa reizen in een koets met paarden.

Wat doet Mozart de hele dag in de wiebelende koets?

Wat staat er in de brief van Jan Willemsz. uit Hilvarenbeek Bontekoe aan Mozart?
Componeert Mozart ook Housemuziek? Kan hij van achteren naar voren praten?
Maakt Mozart wel eens een zwaantje in de lamp?
Wat is een concertmeester? Wat doet een dirigent?

Ondank bezwaren van de verzekering neemt Edwin het kastje mee naar Esbeek.

Uit de pers:
…jeugd ademloos bij Mozart concert…
…Als U kinderen heeft moet U zeker naar het Mozartprogramma gaan.
En zonder kinderen moet U ook zéker gaan”
…binnen vijf minuten heeft Edwin Rutten Mozart van een naam op een platenhoes tot een
mens van vlees en bloed gemaakt.

Achtergrond informatie.

“Voor kinderen en andere volwassenen”.
Met dirigent Jacq van Steen beleefde het Mozart verhaal de première in Nederland. Met de Nürnberger Symphoniker met Jacq van Steen in Duitsland “Mozart, Stell dir vor Du wärst ein Wunderkind”.

Een gouden plaat ontving Edwin uit handen van Pierre Audi voor zijn verhaal bij Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Ontving een Oeuvre award voor zijn cd’s voor Aangenaam Klassiek. Edwin werd genomineerd voor de Edison Publieksprijs voor zijn verhaal De Notenkraker bij de balletmuziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Cd´s met zijn verhaal bij Bach’s Mattheus Passie en het Weihnachtsoratorium. Het Kasteel van Beethoven waar Rutten aan de hand van de 5de symfonie uitlegt hoe een symfonie gebouwd wordt. Verder verschenen cd’s met zijn verhalen Het Carnaval der dieren, Assepoester en het Zwanenmeer en The Young Persons Guide to the Orchestra & The Bigband. Zijn motto “Voor kinderen en andere
volwassenen”

Zes jaar lang was Edwin Rutten presentator van het programma Muziekwijzer op Radio 4. Hij verzorgde 5 jaar het televisiecommentaar voor het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Veel mensen kennen hem als Ome Willem, een rol die hij 16 jaar lang speelde op televisie en in het theater. Hij maakte vanaf het eerste uur deel uit van de cast van Het Klokhuis.

Hij speelde een hoofdrol in de musicals Annie en Dr. Dolittle.

Edwin Rutten en Mozart